­

Bestyrelse

Bente Boesen WittFormand
Niels Erik TygeNæstformand
Peter Iver JohannsenKasserer/Sekretær
Hans Jacob Petersen
Hans Stengaard Jessen
Willy Sahl
Helge Hansen
Nis-Edwin List-Petersen

Vedtægter

Region Syd- og Sønderjylland – Vedtægter 17-03-2007

Om regionen

Velkommen til Europabevægelsen i Region Syd- og Sønderjylland.
Vi er en tværpolitisk græsrodsbevægelse, der arbejder for samarbejdet i Europa med udgangspunkt i EU og Europarådet.
Det er vigtigt for os, at Europabevægelsen er mere end EU.

Vi går ind for fuldstændig dansk deltagelse i EU, og målet for vores arbejde er derfor at få afskaffet de danske forbehold. Vi samarbejder dels med Landsorganisationen, dels planlægger vi selv arrangementer. Det gør vi, fordi det er vigtigt at understrege, at Europabevægelsen også har lokal forankring.

Som grænseregion lægger vi stor vægt på samarbejdet over grænsen og har derfor hvert år et fællesarrangement med Europabevægelserne syd for grænsen under mottoet ” Europæiske naboer mødes”. Møderne foregår på skift nord og syd for grænsen.

Europabevægelsen Syd- og Sønderjylland har en repræsentant i bestyrelsen for Akademie Sankelmark, som arbejder med kulturelle og politiske temaer i region Sønderjylland-Schsleswig, Schleswig-Holstein og Forbundsrepublikken Tyskland.

Vi har et tæt samarbejde med de foreninger m.m., der har samme mål som os, f. eks. Det tyske mindretal nord for grænsen, LOF samt nogle virksomheder.

I Region Syd- og Sønderjylland har vi endvidere en lokalafdeling, der omfatter Sønderborg og Aabenraa.

Skulle ovenstående have din interesse, så kontakt et af bestyrelsesmedlemmerne for yderligere information.

Nyheder

Debatmøde med MEP Bendt Bendtsen

I forbindelse med generalforsamlingen i region Syd- og Sønderjylland havde vi arrangeret et offentlig debatmøde på Agerskov Kro med Bendt Bendtsen, MEP. Temaet hed “Danmark i fremtidens EU”. Indlægget omhandlede ikke kun Danmarks stilling men også Englands Brexit og betingelserne, når UK forlader EU samarbejdet. Indlægget gav anledning til en god debat. Det er altid oplysende at høre en politiker der er medlem af Europa parlamentet.

19. marts, 2017|

Fejring af Europadagen

Region Syd-og Sønderjylland fejrede Europadagen 9. maj med et debatmøde i Haus i Nordschleswig i Aabenraa. Overskriften var “Europæiske naboer mødes” og undertitlen var “Europa i grænselandet. Det dansk-tyske grænseoverskridende samarbejde.” Paneldeltagerne var Thomas Andreasen, borgmester i Aabenraa Kommune, Hans Philip Tietje, formand for dansk-tysk udvalg i Region Syddanmark og formand for Region Sønderjylland-Schleswig samt Carsten Leth Schmidt, medlem af Interreg Udvalget for programmet “Deutschland-Danmark 2014-2020.”

Debatten handlede om samarbejdet over grænsen generelt, men også med fokus på uddannelse i grænselandet. Efterfølgende afholdte vi reception i anledning af Europadagen.

 

IMG_4464

7. juli, 2016|Tags: , |

Mindeord om et mangeårigt medlem af bevægelsen – Frode Kristoffersen

Frode Kristoffersen døde i begyndelsen af påsken.

Frode Kristoffersen var en stor europæer og han kunne på forståelig måde bringe sin store viden ind i stuerne, hvilket hans rejse med fjernsynet rundt i Europa, ”Frodes forunderlige rejse.” vidner om. Han gik uden om alt bureaukrati, og talte med almindelige europæere, hvilket afslørede, at vi egentlig ikke er så forskellige. Det er derfor naturligt, at Frode Kristoffersen i mange år var tilknyttet Den Danske Europabevægelse i Sønderjylland.

I forbindelse med kommunalreformen blev der behov for, at Europabevægelsen skulle organiseres på en tilsvarende måde. Lokalt blev vi til Den Danske Europabevægelse, Region Syd-og Sønderjylland. At Sønderjylland indgår i navnet er i høj grad Frode Kristoffersens fortjeneste. Han konstaterede, at med kommunalreformen forsvandt navnet Sønderjylland alle steder, derfor var det vigtigt for ham, at navnet Sønderjylland skulle bibeholdes alle steder, hvor det var muligt. Han var ikke blot en stor europæer, men også en stor sønderjyde, der var stolt af sin hjemegn.

I samarbejdet i Europabevægelsen trådte journalisten Frode ofte frem, idet han i bestyrelsens beslutninger altid stillede de kritiske spørgsmål og derudfra rådgav om den journalistiske vinkel på vore beslutninger. Med den store erfaring og hukommelse han havde, kunne han fortælle om de historiske sammenhænge, der ligger til grund for samarbejdet i Europa.

Vi vil komme til savne den store europæer og stoute sønderjyde.

Æret være Frode Kristoffersens minde.

Bente Witt,

Formand for Europabevægelsen,

Region Syd-og Sønderjylland.

11. april, 2016|

Aabenraa blev klogere på folkeafstemningen

Op mod 100 debatlystne sønderjyder indtog mandag den 9. november lokalerne på Højskolen Østersøen i Aabenraa for at blive klogere på den kommende folkeafstemning. Spørgelysten blandt publikum var stor og slagets gang blev med sædvanlig lune styret af Der Nordschleswigers tidligere Chefredaktør, Siegfried Matlok. Til at belyse kompleksiteten i folkeafstemningen var Benny Engelbrecht (S) og Aabenraas Borgmester Thomas Andersen (V) og tidligere Chefpolitiinspektør Per Larsen.

Region Syd- og Sønderjylland takker for det store fremmøde.

Begivenheder