Europabevægelsen på tour!

To gange årligt tager Europabevægelsen sammen med Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen på Roadtrip. I en hel uge tager vi rundt på landets gymnasier og handelsskoler for at give eleverne en mulighed for at diskutere EU på en anderledes måde. Formålet er at sætte EU i øjenhøjde og vise, at EU har betydning for eleverne og deres hverdag.

På disse EU-seminarer bliver eleverne oplyst om forskellige aspekter af EU, samt på forskellige måder inddraget i EU-debatten. I løbet af seminaret skal eleverne lære om og tage stilling til nogle centrale EU-relaterede problemstillinger gennem forelæsninger, workshops, læserbrevsskrivning og paneldebat. Tidligere workshops har omhandlet forskellige emner, bl.a. Strukturfondene, Det Indre Marked, landbrug, miljø og retsforbehold.

I forbindelse med “Roadtrip” laver vi en undervisningsavis ”EU for dig”, der er velegnet til brug for især ungdomsuddannelser. Vil du bruge pjecen til undervisningsbrug, kan du bestille den ved at ringe til Europabevægelsen på 33 141 141 eller skrive til eubev@eubev.dk

Under EU-seminarerne får de unge nogle redskaber til at blande sig i debatten og forholde sig til EU, hvilket bl.a. udmunder i en læserbrevskonkurrence. Det bedste læserbrev kåres på hver skole og belønnes med biografbilletter til skribenterne og en plads i lokalavisen. Det bedste læserbrev fra Roadtrippen bringes i en landsdækkende avis.
Vores EU-seminar bliver altid afsluttet af en paneldebat, hvor vi inviterer et bredt udsnit af danske politikere til at debattere og svare på de EU-spørgsmål eleverne har.

Vi gentager succesen med Roadtrip to gange årligt. Hvis dit gymnasium er interesseret, kan I ringe eller maile for at høre nærmere.

Reportage fra Road Trip – forår 2015

Kort før påske var det meste af landssekretariatet på landevejene i forbindelse med en af de to årlige Road Trips. I denne omgang besøgte vi Støvring, Aarhus, Faaborg, Lyngby og Næstved.

Nedenfor er en reportage fra ugen. Udover oplæg fra os selv, havde vi repræsentanter med fra Europa-Kommissionen og Europa-Parlamentet, som fortalte om EU’s institutioner og de danske forbehold. For at gøre EU mere nærværende havde vi også en repræsentant fra Landbrug og Fødevarer med, som fortalte om, hvordan de arbejder med EU-politik til hverdag, og hvilke udfordringer, der er forbundet med det.

Levende debatter og kreative læserbreve

Udover foredragene spillede vi dilemmaspil. Her fik eleverne mulighed for at opleve, hvordan der bliver taget beslutninger i EU. Som altid blev vi positivt overraskede over, hvor involverede eleverne blev. Specielt på Støvring Gymnasium blev der gået til makronerne. Formålet med vores Roadtrip er at engagere eleverne i debatten. Derfor underviser vi dem i at skrive læserbreve. Det bliver altid til en masse spændende af slagsen. Og i år var ingen undtagelse. Således bød vinderteksterne på en række virkelig kreative formuleringer, samt skarp kritik. Blandt andet:

”Folketinget snyder danskerne for europapolitisk indflydelse. Det lader til, at der i Folketinget er en tendens til, at man umiddelbart ikke ser Danmarks retsforbehold på asylpolitikken som ophævet. Men hvorfor skal inkompetente politikere tage beslutningen hen over hovedet på os danskere? Vi har vel ret til indflydelse uafhængig af, om vi er for eller imod et dansk retsforbehold på asylpolitikken i EU. Endnu en gang lider den danske befolkning under den ”demokratiske” proces.” (Læserbrev fra Faaborg Gymnasium 2015)

Tidligere vinderlæserbrev fra 2013:

”EU hvad skal vi bruge det pjat til?” med følgende tekst: ”Hvis Danmark var en hund, så ville vi være en mops. Vi er ikke særlig store, men vi skal nok bide fra os. Og alle andre syntes at vi er så søde. Det tror vi i hvert fald selv. Vi glemmer bare at verden udvikler sig og for at være et moderne samfund må man følge med eller blive liggende.” eller vindertitlen fra Københavns Private Gymnasium ”EU og hestekødsskandalen” med teksten: ”Det har altid været en selvfølge, at hakkekød er fra en ko og ikke en sød lille, pensioneret pony fra Rumænien” eller vindertitlen fra Roskilde Gymnasium ”EU er ikke sexet nok” med teksten: ”HEY EU, i just met you, and this is crazy – but here’s our voices, so hear us maybe”