I Europabevægelsen i København/Frederiksberg er vores mål at bidrage med nye initiativer og sjove og skæve arrangementer, der sætter fokus på EU-debatten i Danmark. Vi har bl.a. afholdt politisk speeddating og ølsmagning med europapolitikere i forbindelse med Kulturnatten, og vi laver jævnligt arrangementer, hvor vi kombinerer mad og drikke med diskussioner om aktuelle europapolitiske emner eller europæisk kultur.

I regionsbestyrelsen går vi i høj grad ind for, at vores medlemmer engagerer sig i de aktiviteter, som er sjove og meningsfulde for netop dem. Filosofien er kort fortalt, at vi kun laver arrangementer, vi selv har lyst til at deltage i. Derfor varierer vores udbud af arrangementer en del, og vi er altid åbne for at høre fra medlemmer, der ligger inde med en idé til et arrangement i København eller på Frederiksberg – gerne i samarbejde med andre organisationer, som kan være med til at sætte en europæisk vinkel på et arrangement.

Vi er en relativt ung bestyrelse og har efterhånden en del medlemmer, som indtil for nylig har været aktive i Europæisk Ungdom. Vi spænder aldersmæssigt fra midt-tyverne til midt-halvtredserne og har stort set alle vores – store eller lille – europæiske kæphest. Vores brede sammensætning, både inden for alder og interesser, giver os en rigtig god dynamik og nogle livlige debatter på møderne, som vi ofte fortsætter over en øl.

Bestyrelsen

Lola Hegelund Bentsen
Lola Hegelund BentsenFormand
Jeg gør det ikke meget i idoler, men jeg har altid beundret Lykke Friis for hendes enestående evne til at forklare komplicerede processer i et let forståeligt sprog. Det er en ting, som jeg mene, at vi skal blive meget bedre til – både helt konkret, når vi taler om beslutningsprocesser, men også helt generelt når vi taler om EU. Vi skal væk fra at tale EU op til at være svært og kompliceret stof og i stedet fokusere på det, som det hele egentlig handler om, nemlig at EU er en politisk kampplads som alle andre. EU’s processer er jo ikke mere komplicerede en dem i kommunen, regionen eller Folketinget, så hvorfor skal vi tale om det, som om der er forskel? Jeg vil lade mig inspirere af Lykke Friis i det kommende år og forsøge at tale om EU på en måde, så de giver mening!
Jeg er kultureuropæer frem for alt, og mine interesser bunder langt hen ad vejen i ting, der har med europæisk identitet at gøre. For mig er det at være europæer noget helt naturligt på linje med at være københavner, sjællænder, dansker og skandinav. For mig er der ikke noget enten eller i det, men det handler om den kulturelle og demokratiske tradition, som vi deler med alle de andre europæiske folkeslag. Kultur og identiteter kommer altid bedst til udtryk, når man bevæger sig uden for det område, hvor man normalt færdes. Fx mærker jeg allermest, at jeg er Københavner og sjællænder, når jeg er i Jylland. På samme måde bliver det europæiske allermest tydeligt for mig, når jeg rejser til fx USA, Mexico eller Egypten. Her bliver det pludselig tydeligt, hvilke grundlæggende værdier vi har tilfælles med fx briter, bulgarer, franskmænd, grækere, polakker, spaniere og ungarer. Derfor er det også emner som Østeuropa, menneskerettigheder og kultur (forstået bredt som film, musik, mad og drikke mv.), som interesserer mig mest i forhold til det europæiske. Og så de fælles politiske udfordringer, hvor jeg naturligvis ser EU og fælles europæiske løsninger, som den mest oplagte vej frem.
Mit fokus internt er helt sikkert på de frivillige i foreningen og at få flere medlemmer med. Jeg ser Europabevægelsen som det naturlige samlingspunkt for alle med en interesse for det europæiske. Jeg er overbevist om, at vores fornemmeste opgave er at skabe et hyggeligt rum, hvor der er plads til debat om europæisk politik, kultur og identitet. Med det mener jeg, at vi skal fokusere lige så meget på at have det sjovt til vores arrangementer, som på det faglige indhold. Det er denne helt særlige ting, der gør os til den bevægelse, vi er. Og det er det spændingsfeltet, der gør, at jeg selv kommer til vores arrangementer. Muligheden for at debattere politik med andre europæere i hyggeligt selskab!
Sabina Askholm Larsen
Sabina Askholm LarsenNæstformand
Jeg ved ikke, om man kan kalde det et idol, men jeg er meget glad for det europæiske melodigrandprix, Eurovision. Jeg synes, det er en rigtig god måde at få et indblik i andre europæiske lande gennem musik. Der er også god underholdning i at se, hvor forskelligt de enkelte lande går til værtsrollen.
På det politiske plan interesserer jeg mig mest for EU og Europas forhold til omverdenen. Det kunne fx være EU’s arbejde med at få sig en arktisk strategi og EU’s arbejde med udviklingslande. På den hjemlige bane går jeg meget op i den danske debat om EU og europæisk samarbejde, som mildest talt kunne være meget mere nuanceret og bedre funderet i fakta i stedet for myter.
Vi skal have gang i den europapolitiske debat, også internt i bevægelsen. Derfor vil jeg arbejde for, at 2016 kommer til at byde på en masse gode arrangementer, hvor vi både kan tiltrække en masse nye medlemmer og få aktiveret de eksisterende.
Jokum Mønsted Nielsen
Jokum Mønsted NielsenKasserer
Jacques Delors. Den franske socialist, der blev formand for Europa-Kommisssionen og som om nogen har været drivkraften i et stærkt europæisk samarbejde.
Arbejdsmarked. Jeg mener at et af de største problemer i EU er social dumping. Vi skal sikre at vandrede arbejdstagere får en løn, der svarer til lønnen i det land, hvor de arbejder.
Vi skal vise, at Europa er andet end krisestyring, men et projekt, der handler om fælles håb og værdier.
Nanna Rosenfeldt
Nanna RosenfeldtBestyrelsesmedlem
Byen Bruxelles selvfølgelig. Hjemsted for mange af den europæiske unions institutioner, mit hjem i tre år, og stedet hvor man finder nogle af de bedste ølbarer i verden.
Jeg elsker at rejse rundt i Europa. Jeg mangler en tur til Cypern og Malta for at have været i alle EU-medlemslande og et par stykker mere for at have været i samtlige lande i det geografiske Europa. Det bedste på mine rejser er at møde landets befolkningen, læse moderne litteratur fra stedet og smage på Europa gennem lokal mad og drikke.

Jeg kan sagtens finde svagheder ved den Europæiske Union, men jeg kan finde langt flere svagheder ved ikke at samarbejde på tværs af de europæiske grænser, særligt er jeg optaget af medlemslandenes fælles målsætninger om et mere klimavenligt Europa, måske fordi jeg til dagligt sidder i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning.

Vi skal blive bedre til at gøre EU folkeligt og til at vise, hvordan det europæiske samarbejde påvirker vores allesammens hverdag. Og så vil jeg selvfølgelig sikre, at vi får smagt på Europa ved vores arrangementer i Europabevægelsen :)
Kenneth Finsen
Kenneth FinsenBestyrelsesmedlem
Helmut Schmidt. Realpolitisk geni. “Heutzutage ist das wichtigste zu lernen, wie man andere Völker versteht. Und zwar nicht nur deren Musik, sondern auch ihre Philosophie, ihre Haltung, ihr Verhalten. Nur dann können sich die Nationen untereinander verstehen.”
Jeg vil gerne bevare den kulturelle forskellighed og mangfoldighed vi finder Europa, samt give større indflydelse til regionerne rundt i Europa.
I april var vi i Riga og Kiev, og mon ikke vi når en tur til Bruxelles eller Strasbourg senere på året.
Frederikke Thye
Frederikke ThyeBestyrelsesmedlem
Det er svært at pege på en enkelt person. Jeg er som mange andre stor fan af Angela Merkel fordi hun er indbegrebet af en super europæer. Hun tør tage nogle upopulære beslutninger og bringe nogle ofre til fordel for fællesskabet fordi hun helt grundlæggende tror på at Europas udfordringer skal løses ved at alle tager ansvar og ikke bare lukker grænsen og putter sig.
Jeg er også stor fan af de danske Bruxelles journalister som Ole Ryborg og Lotte Mejlhede. De forstår at tage noget sindssygt kompliceret og for nogle lidt uinteressant stof og gøre det interessant og let tilgængeligt for den almindelige dansker, og det er noget vi i Europabevægelsen virkelig skal lære at gøre dem kunsten efter. Vi skal kunne oversætte svært og tørt EU stof til almindelig dansk, så danskerne kan se hvor vigtigt og relevant EU er i deres hverdag.
Jeg er meget optaget af fødevare og landbrugspolitik da det er det område jeg beskæftiger mig med til hverdag. 80% af lovgivningen på fødevareområdet er totalharmoniseret, men implementeringen og fortolkningen varierer stadig meget fra land til land og giver de danske virksomheder store udfordringer.
Jeg er også meget optaget af Østeuropa og de udfordringer der stadig er der særlig i forhold til deres russiske nabo. Her bliver det virkelig tydeliggjort hvor vigtig EU er som en modvægt til Rusland og hvor stor betydning et medlemskab kan have.
Vi skal et ordentlig ryk derudaf. Vi har en meget ambitiøs målsætningen for vores medlemstal og aktiviteter som bestemt ikke er urealistiske. Men det kræver vi lægger os i selen og arbejder stenhårdt på at gøres os endnu mere synlige i debatten. Vi skal også have bredere fat, også udenfor de akademiske kredse hvor vi primært har rekrutteret. Europabevægelsen er for alle, og du behøver ikke have alle svarene på forhånd. Dem skal vi finde sammen.
Ina Jakobine Madsen
Ina Jakobine MadsenBestyrelsesmedlem
Der er ingen tvivl – hele Europas mutti, Angela Merkel. Det er befriende med en seriøs politiker der ikke behøver at være populist for at være populær! Og så er der vist heller ingen tvivl om at det er hende vi skal sætte vores lid til, hvis vi vil have et samlet Europa for fremtiden. Ellers er jeg også ret stor fan af Kristalina Georgieva som er den bulgarske EU-kommissær for budgettet. Hun er ikke så kendt i Danmark, men jeg kan anbefale at følge Georgieva på Twitter – hun er super aktiv og inspirerende!
Europæisk uddannelsespolitik er mit hjertebarn. Det arbejdede jeg med da jeg var i praktik i EU-kommissionen i 2014 og nu arbejder jeg med at sikre at det danske uddannelsessystem lever op til Bologna-processens kvalitetskrav i Uddannelse og Forskningsministeriet. Herudover er jeg interesseret i den østlige naboskabspolitik og de central- og østeuropæiske lande i Europa. Interessen for kulturen i Central- og Østeuropa kom da jeg for snart fem år siden boede et halvt år i Slovakiet og så hvilken forskel EU har gjort her.
Fremad mod flere medlemmer! Vi skal have nogle spændende arrangementer som imødekommer et bredere publikum end vores vante ”fanskare”. Europabevægelsen er et fællesskab hvor man ikke behøver vide alt om EU for at være med – det budskab vil jeg gerne have bredere ud.
Nikolaj Borreschmidt
Nikolaj BorreschmidtBestyrelsesmedlem
Når man, ligesom mig, er en smule EU-nørdet, er det svært at komme udenom Jacques Delors, den ottende formand for Europa-Kommissionen. Via nærmest mental alkymi i Europa lykkedes det Delors at omdanne den såkaldte eusclerose og en union som var stendød, til et færdigt Indre Marked, Maastricttraktaten og i øvrigt at lægge grundpillerne til euroen. Det kan man mene meget om; men ikke desto mindre var Delors i stand til at puste nyt liv i et projekt, som syntes stendødt – og jeg gad godt, at nogen i dag ville og kunne gøre ham kunsten efter.
Listen over mine europæiske interesser er lang, men det er forholdsvist den europæiske handels- og udenrigspolitik, som optager mig mest. På netop disse to områder har Europa nemlig en mulighed for ægte, håndgribelig indflydelse på globalt plan; mulighed for at sætte en dagsorden og være proaktiv. På handelsområdet kan vi, sammen med vores transatlantiske allierede, sætte standarder inden for miljø, forbrugersikkerhed, dyrevelfærd og meget andet i en verden, hvis omdrejningspunkt ikke nødvendigvis fortsat vil være vestligt. Det samme gælder på det udenrigspolitiske område, hvor jeg mener, at Europa bør være normativ forgangsmand inden for menneskerettigheder, demokrati og alle vores fælles, europæiske værdier.
Europabevægelsen skal først og fremmest hjælpe til med at sikre, at den hadske tone, som vi oplever både nationalt, regionalt og internationalt ikke splitter alt ad. Europabevægelsen skal dernæst utrætteligt huske omverdenen på, at EU ikke problemet, men en del af løsningen. Disse mål opnår vi ved at arrangere spændende og oplysende arrangementer og stadig tilstedeværelse i mediebilledet. Vi skal selvfølgelig også have flere medlemmer – men opnår vi de første mål, så kommer de nye medlemmer også automatisk.